'Finding your autumn balance' met Yoga & AYurveda, one day retreat

 

De herfst in aantocht. De dagen worden korter, de bladeren veranderen van kleur en de cosy truien kunnen weer tevoorschijn komen. De natuur maakt zich gereed voor een periode van rust en herstel. Ook je lichaam verandert mee met dit nieuwe seizoen. Van de warme zomer maken we de overgang naar de winderige en natte herfst. Ondersteun je lichaam in het maken van deze seizoensovergang door bewust te kijken naar je voeding en leefstijl. 

In de herfst heeft je lichaam een nieuwe dagroutine en andere voeding nodig dan in de zomer. Van rauwe salades, verkoelende drankjes en BBQ’s naar pompoensoep, verwarmende kruidenthee en een warm ontbijt. Zo kan de toenemende wind in de herfstperiode voor fysieke droogte zorgen. Denk aan een droge huid of een opgeblazen gevoel. Maar het kan ook een gevoel van mentale onrust creëren. Door aandacht te geven aan een andere leefstijl en voedingspatroon kan je deze klachten verhelpen en beter nog; voorkomen. 


Wij helpen je in deze geheel verzorgde 'one day retreat' graag om in balans van de herfst te kunnen genieten. Hiervoor hebben we een heerlijk dagprogramma voor jou samengesteld. We werken aan balans door middel van een grondende, herstellende en rustgevende Yoga-sessie met journaling opdracht. We verkennen de basisprincipes van uit Ayurveda en de specifieke dagelijkse routines voor de herfst. En ‘last but not least’ genieten we van een passende Ayurvedische lunch. 

Bianca van House of Shakti zal het Ayurvedische gedeelte verzorgen en Sanne van Yoga Puur Breda het Yoga gedeelte. 


Wat kun je van ons verwachten? 
Ayurveda door Bianca: 

Ieder seizoen heeft een eigen energie. Een energie die jou beïnvloedt. Door het respecteren van en het werken met de seizoenen en de energieën zul je merken dat er flow ontstaat. Fysiek, mentaal, emotioneel & spiritueel. Werken met de seizoenen leert je om cyclisch te leven. Waarbij de zomer de periode is voor jou om volledig tot bloei te komen. Gun jezelf balans zodat je deze Zomer volop kunt genieten van jouw persoonlijke bloei-periode.

 

Tijdens het one day retreat verzorg ik de sessie vanuit Ayurveda. We starten met een introductie in Ayurveda waarin we de belangrijkste concepten vanuit Ayurveda leren kennen. Waaronder het belang van je spijsvertering (je ‘agni’), het ziekteproces gezien vanuit Ayurveda (‘samprapti’), hoe afvalstoffen ontstaan (‘ama’) en de werking van de Dosha’s. We gaan ook praktisch aan de slag met het onderzoeken van je balans op dat moment. Hierna kijken we naar specifieke remedies die je zelf kunt inzetten voor de herfst. Welke voeding kun je beter even vermijden en welke voeding is juist goed? Hoe ziet jouw ideale dag routine eruit? We sluiten af met een aantal simpele behandelingen die grondend en ontspannend zijn en die je makkelijk thuis kunt inzetten. Wil je ook in balans van de herfst genieten? Doe dan mee met ons one-day retreat! Ik kijk er naar uit om de kracht van Ayurveda met je te mogen delen.


Yoga door Sanne: 

Tijdens het one day retreat zal ik de Yogales verzorgen. Deze zal gelinkt zijn aan het thema van het retreat: finding your autumn balance. Samen stappen we zo’n 1,5 uur op onze Yogamat. We nemen alle tijd om een zo compleet mogelijke practice te doen. Daarmee bedoel ik dat naast fysieke Yogahoudingen er ook aandacht besteed wordt aan ademhalingsoefeningen, ook wel Pranayama, genoemd, meditatie en journaling. Alle oefeningen zullen er op gericht zijn om jou en je lichaam te helpen bij het verlagen van je vata element. Daarnaast maken we ons in de herfst op om meer naar binnen te keren en is er meer tijd voor introspectie. Ik kan niet wachten om je tijdens dit proces te mogen begeleiden! 


Wie zijn wij?

Bianca van House of Shakti:

Ik ben Bianca, een Pitta-Kapha type met een Ayurvedische praktijk voor vrouwen in Breda. Én een shreddende yogi. ‘Shreddend’ op een mountainbike in de Alpen. Genietend van de adrenaline op een snowboard. Echter, ik sta ook dagelijks op mijn yogamat, mediteer en plan regelmatig een Ayurvedische detox. Mijn leren bikerjack is mijn favoriet. Maar mijn harembroek óók. Ayurveda blijft mij leren wat balans voor mij betekent en heeft mij geleerd om mijn ogenschijnlijke tegenstellingen (‘maak nou een keuze!’) te accepteren. Mijn persoonlijke balans bestaat uit de mix. In leer én in linnen!


Sanne Aruna Bogers van Yoga Puur Breda:

Al vanaf vrij jong was ik geïnteresseerd in meditatie, sporten en bewust leven. Dit zal mede te maken hebben gehad dat ik er al vrij snel bewust van was dat ik een enorme denker ben. Oftewel: ik had de drang om tools te ontdekken om mijn Monkey mind te temmen. Mijn eerste kennismaking met een meditatiekussentje was op mijn 17e tijdens een Vipassana cursus. Niet veel later ontdekte ik ook Yoga. En die liefde is nooit meer overgegaan. 


Mijn interesse gaat vooral uit naar de authentieke Yoga gemixt met de laatste wetenschappelijke ontdekkingen. Ik geef dus les in functionele Yoga. Dat betekent dat je erkent dat ieder mens namelijk uniek is in al zijn aspecten. En iets wat vaak vergeten wordt, is dat wij ook fysiek uniek zijn. Zo heeft de ene meer bewegingsruimte in zijn gewrichten dan de ander. Dit heeft niet altijd te maken met spanningen in omliggende weefsels maar ook hoe gewrichten en botten er uit zien. Dat Yoga dus voor iedereen toegankelijk is, is ook echt zo! Iedere Yogahouding is aan te passen naar ieders lichaam. Na jarenlange ervaring kom ik er steeds meer achter dat de ‘basis’ Yogahoudingen je meer kunnen geven dan complexere houdingen voor gevorderden. Hoe eenvoudiger de practice, hoe krachtiger de uitwerking. Daarnaast vind ik het fijn om in mijn lessen met thema’s te werken om zo meer bewustwording te creëren. Maar dan wel zo ‘aards’ mogelijk. Want Yoga is in essentie helemaal niet zweverig. Zo zet ik mij ook graag in om alle vooroordelen over Yoga van tafel te vegen.


Waar? Yoga Puur Breda, Bastionstraat 13 in Breda

Wanneer? zaterdag 18 september, 10.00 - 16.00 uur 

Jouw investering: €80 euro per persoon en bij een aanmelding van 2-personen betaal je €75 p.p. 


Dit is inclusief:

- onbeperkt Yogi thee & Ayurvedische zoetigheden 

- intro Ayurveda, Ayurvedische tips voor de herfst, zelfbehandelingen en routines

- 2 uur durende volledige Yogales + journaling opdracht

- uitgebreide Ayurvedische lunch

- gebruik materialen Yogastudio en benodigdheden day retreat


Doe met ons mee en meld je aan. Stuur ons je bericht en we nemen contact met je op. We kijken uit naar je deelname! 


Namaste, 

Bianca & Sanne