Lesrooster vanaf februari 2024


MAANDAG

10.30 - 11.45 UUR GENTLE YOGA & YOGA NIDRA met Sanne Aruna Bogers

18.30 - 19.45 UUR YIN YOGA met Janna van Zijl 

20.00 - 21.15 UUR YIN YOGA & YOGA NIDRA met Janna van Zijl


DINSDAG
18.30 - 19.45 UUR HATHA YOGA met Kiki Struycken

20.00 - 21.15 UUR GENTLE YOGA met Kiki Struycken

 

WOENSDAG

9.15 - 10.30 UUR HATHA YOGA met Sanne Aruna Bogers

10.45 - 12.00 UUR YIN & RESTORATIVE YOGA met Sanne Aruna Bogers

18.30 - 19.45 UUR YIN YOGA met Sanne Aruna Bogers 

20.00 - 21.15 UUR YIN YOGA & YOGA NIDRA met Sanne Aruna Bogers

 

VRIJDAG

9.15 - 10.30 UUR GENTLE YOGA met Kiki Struycken

10.45 - 12.00 UUR YIN YOGA met Kiki Struycken

 

ZONDAG 

9.30 - 10.45 UUR YIN YOGA & YOGA NIDRA met Janna van Zijl 

11.00 - 12.00 UUR  YOGA NIDRA met Janna van Zijl 

 

DEELNAME YOGALESSEN YOGA PUUR BREDA

* Met een maandabonnement neem je wekelijks deel aan een vaste les in de studio. Kan je bij wijze van uitzondering een keer niet, dan kan je zelf via Momoyoga tot 24 uur voorafgaand aan de les, die yogales om boeken op basis van beschikbaarheid. Na 24 uur stuur je een app bericht naar Sanne via  06-19014473 en is om boeken niet meer mogelijk. 
* Met een maandabonnement  heb je een maand de tijd om een gemiste les in te halen. Deze lessen kunnen niet meegenomen worden naar een volgende maand. 

* Met een lessenkaart of losse les(sen) boek je zelf de les(sen) in op basis van beschikbaarheid via Momoyoga. Tot 24 uur voorafgaand aan de les kan je de les om boeken. Na 24 uur stuur je een app bericht naar Sanne via  06-19014473 en is om boeken niet meer mogelijk. 

info over de lessen


YIN YOGA

Yin Yoga is één van de zachtere vormen binnen de Yoga. Het is ontwikkeld door de Amerikaan Paul Grilley. Hij ontdekte dat als je lang en passief in Yogahoudingen blijft, dit een diepgaand effect heeft op dieper gelegen weefsel in het lichaam. In deze vorm ligt de focus op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. In Yin Yogahoudingen werk je met compressie en stretch. Dit zorgt het voor een betere doorbloeding en hydratatie van weefsel in je lichaam en laat op een subtiele manier je energie weer stromen. 

Om de houdingen langer en bewegingsloos vast te kunnen houden, ga je op zoek naar een functionele houding voor jouw lichaam. 

Hiermee bedoel ik: voorafgaand aan een houding wordt er uitgelegd hoe een houding er volgens de ‘boekjes’ uit zou moeten zien en wat je wel en niet moet voelen. Je brengt jezelf daarna in de houding en gaat na of je voelt wat er is aangegeven. Is dat niet zo ga je spelen met een houding in plaats van meteen Yogaprops erbij te pakken. Je leert zo beter je lichaam kennen en ook respecteren. Als het uiteindelijk toch nodig is om materialen te gebruiken, zijn ze altijd bij de hand om je houding te ondersteunen. Tijdens dit proces van het vinden van ‘jouw’ houding helpt ik je graag. 

 

Tot slot: het is vooral belangrijk om niet teveel je best te doen in Yin Yogahoudingen. Oftewel je neemt nooit een houding aan waarin je jezelf 100% geeft, maar beter 80%. Het doel van een Yin Yoga houding is namelijk het vinden van verstilling in lichaam, adem en uiteindelijk in geest.

 

YOGA NIDRA

De eerste wekelijkse Yoga Nidra volgens de Satyananda methode in Breda! Yoga Nidra wordt uitgevoerd in Savasana (liggende, ontspannende houding) en is een op zich zelf staande oefening binnen de Yogafilosofie. Het is een heel makkelijke, snelle en effectieve oefening die tot diepe ontspanning leidt. Je werkt op levels van ontspanning; lichamelijke, mentale en emotionele. Voor Yoga Nidra is geen ervaring met meditatie nodig. Het enige wat je er voor hoeft te kunnen is: liggen (kan zelfs zittend) en luisteren. Dat maakt de hele oefening zo fijn en bijna magisch. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

De effecten van Yoga Nidra kunnen doorwerken in dagelijkse dingen, zoals: een betere en diepere slaap, betere concentratie, meer rust, creativiteit, meer energie en een verbetering van je immuunsysteem. In deze les staat dus Yoga Nidra centraal. De les start altijd met een concentratie-, adem- of yogaoefening om zo nog makkelijker tot ontspanning te komen. Ook krijg je tijdens deze les meer uitleg over de ins-en-outs van Yoga Nidra.

YIN YOGA & YOGA NIDRA

Naast de zachte en meditatieve aard van Yin Yoga sluit je deze les altijd af met +/- 20 minuten Yoga Nidra. Yoga Nidra is een meditatie-oefening die wordt uitgevoerd in Savasana (liggende, ontspannende houding). Je werkt op meerdere levels van ontspanning: lichamelijke, mentale en emotionele. Yoga Nidra kan je vergelijken met een geleide meditatie, maar is altijd systematisch waardoor je naar volledige ontspanning toewerkt. Door het beoefenen van deze meditatietechniek train je Dharana (concentratie) en Pratyahara (controle over je zintuigen). Dit helpt je bewust te worden van jezelf en uiteindelijk meer grip te krijgen over je gedachtes. Deze les is een echt cadeautje voor jezelf!

GENTLE YOGA

Gentle Yoga is een milde, zachte vorm van Hatha Yoga. Het tempo ligt lager en de focus ligt op het vinden van ontspanning binnen de yoga houdingen. Er wordt meer ruimte gemaakt voor zachtere bewegingen en strekkingen. Ook bij Gentle yoga werken we met de ademhaling, die jou begeleid gedurende de les. 

Het beoefenen van Gentle Yoga is een fijne tussenweg. Het lichaam wordt soepeler en sterker maar op een ontspannen, meer ‘passieve’ manier. De les biedt hierdoor meer ruimte om met de aandacht naar binnen te keren. Zo kun je leren waar jouw grenzen liggen en hoe je daar het fijnst binnen beweegt. Ook de Gentle Yoga les wordt afgesloten met een eindontspanning waarin je alle voordelen van de yogahoudingen rustig in je op kunt nemen.


HATHA YOGA
Hatha Yoga is de basis van alle yogavormen. Het woord Yoga betekent verbinden en in evenwicht brengen. En Hatha staat voor: ha = zon en tha = maan. Oftewel in een les Hatha Yoga wordt de balans in je lichaam en geest hersteld. Bij deze vorm van Yoga ontwikkel je kracht, flexibiliteit en ontspanning. Door het uitvoeren van houdingen en het concentreren op je ademhaling probeer je weer in contact te komen met jezelf. 

Een les bij Yoga Puur heeft meestal dezelfde opbouw: beginontspanning, ademhalingsoefeningen, zonnegroet herhalingen, yogahoudingen en eindontspanning. Omdat het maximale aantal deelnemers op 10 ligt, is er ruimte voor differentiatie in yogahoudingen. Hiervoor zijn voldoende yogamaterialen aanwezig (=yoga props). Zo kan iedereen op zijn/haar niveau aan de les deelnemen. 

 

Naast het lichamelijke deel van de les vind ik het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het geestelijke deel. Zo geef ik mijn lessen bijvoorbeeld zonder achtergrondmuziek. Hierdoor maak ik het makkelijker om je aandacht naar binnen te richten. In het dagelijks leven hebben we al genoeg prikkels om ons heen. Ik vind het hierbij wel belangrijk dat het nuchtere Yoga blijft met beide voeten aan de grond.