Rooster


- Maandag  18.30 - 19.45 uur  Yin Yoga 

- Maandag  20.00 - 21.15 uur  Hatha Yoga  

 

- Dinsdag 18.30 - 19.45 uur Myoyin Yoga (nieuw per 01-10-2019) 

- Dinsdag 20.00 - 21.15 uur   Yin Yoga + Yoga Nidra 

 

- Woensdag 9.15 - 10.30 uur Hatha Yoga 

- Woensdag 18.30 - 19.45 uur  Yin Yoga 

- Woensdag 20.00 - 21.15 uur  Hatha Yoga  

 

- Zondag 9.30 - 10.45 uur     Yin Yoga + Yoga Nidra 

- Zondag 11.00 - 12.00 uur    Yoga Nidra (Aanrader!!) 

Benieuwd naar lessen bij Yoga Puur Breda? 

Stuur mij dan via deze link een bericht. 

 

info


NIEUW: Myoyin Yoga

In deze les combineren we Myofascial Release technieken samen met Yin Yoga. Met myofascia worden de spieren en bindweefsel bedoeld. Myofascial release, afgekort MFR, is een techniek of methode om pijn en spanning te verminderen in spieren & bindweefsel en bewegingsvrijheid te bevorderen.

 

De MFR techniek die in deze les wordt gebruikt, is die met ballen; roll & release. De ballen gebruik je op een kalme manier om druk uit te oefenen op verschillende gebieden (triggerpoints) van het lichaam. Triggerpoints zijn plaatselijke verkrampingen in de spieren en in de volksmond ook wel spierknopen genoemd. Hier is vaak een verkleving van bindweefsel te vinden wat zorgt voor pijn en verminderde mobiliteit. 

 

MFR en Yin Yoga kunnen apart van elkaar beoefend worden, maar ook samen en dan versterken ze elkaar. MFR laat stress in het lichaam  als het ware wegsmelten. Dit is simpel omschreven hoe het bindweefsel reageert op compressie. Je kan tot een diepere ontspanning komen. MFR kan je bijvoorbeeld helpen om Yin Yoga houdingen makkelijker in te gaan. In deze les worden er per les minimaal 3 MFR baltechnieken toegepast. 

 

Dus; are you ready to juice up your Yin practice? 

PS wist je dat Yin Yoga ook onder MFR valt? 

 

Hatha Yoga
Hatha Yoga is de basis van alle yogavormen. Het woord Yoga betekent verbinden en in evenwicht brengen. En Hatha staat voor: ha = zon en
tha = maan. Oftewel in een les Hatha Yoga wordt de balans in je lichaam en geest hersteld. Bij deze vorm van Yoga ontwikkel je kracht, flexibiliteit en ontspanning. Door het uitvoeren van houdingen en het concentreren op je ademhaling probeer je weer in contact te komen met jezelf. 

Een les bij Yoga Puur heeft meestal dezelfde opbouw: beginontspanning, ademhalingsoefeningen, zonnegroet herhalingen, yogahoudingen en eindontspanning. Omdat het maximale aantal deelnemers op 10 ligt, is er ruimte voor differentiatie in yogahoudingen. Hiervoor zijn voldoende yogamaterialen aanwezig (=yoga props). Zo kan iedereen op zijn/haar niveau aan de les deelnemen. 

 

Naast het lichamelijke deel van de les vind ik het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het geestelijke deel. Zo geef ik mijn lessen bijvoorbeeld zonder achtergrondmuziek. Hierdoor maak ik het makkelijker om je aandacht naar binnen te richten. In het dagelijks leven hebben we al genoeg prikkels om ons heen. Ik vind het hierbij wel belangrijk dat het nuchtere Yoga blijft met beide voeten aan de grond. 

Yin Yoga 

Yin Yoga is één van de zachtere vormen binnen de Yoga. Het is ontwikkeld door de Amerikaan Paul Grilley. Hij ontdekte dat als je lang en passief in Yogahoudingen blijft, dit een diepgaand effect heeft op dieper gelegen weefsel in het lichaam. In deze vorm ligt de focus op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. In Yin Yogahoudingen werk je met compressie en stretch. Dit zorgt het voor een betere doorbloeding en hydratatie van weefsel in je lichaam en laat op een subtiele manier je energie weer stromen. 

Om de houdingen langer en bewegingsloos vast te kunnen houden, ga je op zoek naar een functionele houding voor jouw lichaam. 

Hiermee bedoel ik: voorafgaand aan een houding wordt er uitgelegd hoe een houding er volgens de ‘boekjes’ uit zou moeten zien en wat je wel en niet moet voelen. Je brengt jezelf daarna in de houding en gaat na of je voelt wat er is aangegeven. Is dat niet zo ga je spelen met een houding in plaats van meteen Yogaprops erbij te pakken. Je leert zo beter je lichaam kennen en ook respecteren. Als het uiteindelijk toch nodig is om materialen te gebruiken, zijn ze altijd bij de hand om je houding te ondersteunen. Tijdens dit proces van het vinden van ‘jouw’ houding helpt ik je graag. 

 

Tot slot: het is vooral belangrijk om niet teveel je best te doen in Yin Yogahoudingen. Oftewel je neemt nooit een houding aan waarin je jezelf 100% geeft, maar beter 80%. Het doel van een Yin Yoga houding is namelijk het vinden van verstilling in lichaam, adem en uiteindelijk in geest.

 

Yin Yoga + Yoga Nidra

Naast de zachte en meditatieve aard van Yin Yoga sluit je deze les altijd af met

+/- 20 minuten Yoga Nidra. Yoga Nidra is een meditatie-oefening die wordt uitgevoerd in Savasana (liggende, ontspannende houding). Je werkt op meerdere levels van ontspanning: lichamelijke, mentale en emotionele. Yoga Nidra kan je vergelijken met een geleide meditatie, maar is altijd systematisch waardoor je naar volledige ontspanning toewerkt. Door het beoefenen van deze meditatietechniek train je Dharana (concentratie) en Pratyahara (controle over je zintuigen). Dit helpt je bewust te worden van jezelf en uiteindelijk meer grip te krijgen over je gedachtes. Deze les is een echt cadeautje voor jezelf!

 

Yoga Nidra

De eerste wekelijkse Yoga Nidra volgens de Satyananda methode in Breda! Yoga Nidra wordt uitgevoerd in Savasana (liggende, ontspannende houding) en is een op zich zelf staande oefening binnen de Yogafilosofie. Het is een heel makkelijke, snelle en effectieve oefening die tot diepe ontspanning leidt. Je werkt op levels van ontspanning; lichamelijke, mentale en emotionele. Voor Yoga Nidra is geen ervaring met meditatie nodig. Het enige wat je er voor hoeft te kunnen is: liggen (kan zelfs zittend) en luisteren. Dat maakt de hele oefening zo fijn en bijna magisch. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

De effecten van Yoga Nidra kunnen doorwerken in dagelijkse dingen, zoals: een betere en diepere slaap, betere concentratie, meer rust, creativiteit, meer energie en een verbetering van je immuunsysteem. In deze les staat dus Yoga Nidra centraal. De les start altijd met een concentratie-, adem- of yogaoefening om zo nog makkelijker tot ontspanning te komen. Ook krijg je tijdens deze les meer uitleg over de ins-en-outs van Yoga Nidra.